Op deze pagina houden we de tussenstanden en uitslagen bij van de voorronde.
Uitslag stemming publiek
laatst bijgewerkt 18/12/2022 20:00
1ste plaats – Ontsnappingspoging, Johan Klein Haneveld – Winnaar EdgeZero Award 2021
- Lineaire televisie met de reclame blokken is er niets bij.
- Een verhaal waarin geen woord te veel staat; ieder woord is relevant en ‘packt a punch’. Het einde is beangstigend. Het is ook een van de meest science fiction-achtige verhalen in de bundel: het stelt een heldere ‘what if’-vraag en beantwoordt die op de meest onverbiddelijke wijze denkbaar. Heel erg geloofwaardig.
- Reclame doorgevoerd tot in het uiterste, zo ver dat je eigen hersenen erdoor geprogrammeerd worden. De ultieme vorm van propaganda. Zo kalm als het verteld wordt, zo angstaanjagend is het.
- Ik vind de verhalen van deze schrijver over het algemeen wat oppervlakkig, maar soms zit er een tussen waar je de koude rillingen van krijgt. Dit is zo’n juweeltje. Brrrrr.
- Heel bizar, maar gezien de huidige stand van de techniek niet eens zo heel ver bij ons vandaan en daarom des te huiveringwekkender. Goeie horror behoeft geen monsters, we zijn zelf onze ergste gruwel.
- Een dystopie van de ergste soort, zo een waar je eigen gedachten niet eens meer veilig zijn voor de nooit aflatende reclame en propaganda die door de wereld over je uitgespoeld wordt.
2de plaats – Het water kruipt waar het niet gaan kan, Kelly van der Laan & Wendy Torenvliet
- Dystopieën waarin emoties worden onderdrukt zijn niet nieuw, maar ik werd toch in dit verhaal meegesleurd, vooral door de keuze van de hoofdpersoon. Haar relatie met het meisje waar ze voor zorgt, geeft dit verhaal een bijzondere lading.
- They did it again. Sci-fi met gevoel!
- Ik vind het gewoon een goed verhaal. Vooral de relatie van de hoofdpersoon met haar “dochter” vind ik goed tot zijn recht komen, en ik ben blij met het ambivalente einde.
- Interessant uitgewerkte wereld waarin arbeiders als gevoelloze slaven aan het werk worden gehouden door middel van injecties en de dreiging van aantekeningen in het personeelsdossier of ontslag. De rijke elite werkt niet en woont boven de arbeiders. Het verhaal leest prettig weg. Prima vertelstem, waarin de onzekerheid van de hoofdpersoon en de zucht naar verandering goed doorklinkt.
- Een verhaal dat indruk maakt door analogie met onze hedendaagse werkelijkheid, geëxtrapoleerd naar een onzekere, donkere toekomst, waarbij een sprankje hoop wordt gegeven op een verandering ten goede.
- Een van de beste verhalen in deze bundel. Lang, maar met voldoende spanning en interesse om de aandacht te binden. Heel indringend.
3de plaats – Ruimtesteden twinkelen niet, Tais Teng
- De eerste de beste van een favoriete schrijver en deze keer ook nog eens science fiction – kort maar heftig en ook nog eens mooi afgerond verhaal.
- Teng blijkt toch telkenmale een meesterverteller, of het nu over-the-top fantasy of hartverwarmende of melancholische sciencefiction of ziltpunk is. Topverhaal.
- Moeilijk om een top drie samen te stellen, maar dan is dit verhaal van Teng er een die zeker niet mag ontbreken.
- Mooie opening van de bundel. Hoewel die verder van goede kwaliteit is, bleef die opening me meer bij. Dus hoog geeindigd in mijn lijstje.
- Een heerlijk verhaal, heel typisch Teng. Ik lees al meer dan 30 jaar zijn verhalen en het enige waarin hij me niet verrast is dat hij me elke keer weer weet te verrassen.
gedeeld 4de plaats – Geen weerstand, Kelly van der Laan
- Eigenlijk geen leuk verhaal, waarin zelfs de romantiek rond leven en contact na de dood aan het eind omslaat in toch een onverwachte twist.
-
Oprecht vind ik dit een van de mooiste verhalen van de bundel. Vind het mooi hoe de regen iedere keer weer terug komt en een metafoor is voor alle tranen.
-
Ik heb het idee dat het wel bekend is, zo’n gestorven geliefde, maar het verhaal leest vlot weg, de hoofdpersoon komt tot leven en het heeft een mooie ontknoping.
- De misere druipt van dit verhaal en vanaf het begin heb je een unheimisch gevoel over wat er speelt, wat uiteindelijk ook bewaarheid wordt. Naar verhaal, maar wel goed.
- Hoe verdrietig moet je zijn dat je je openstelt voor alles wat er van buiten op je afkomt? In dit verhaal zien we het gebeuren, mooie stijl, goed verteld, op het naargeestige af, letterlijk. Een van de toppers van deze bundel.
gedeeld 4de plaats – De bron, Mike Jansen
- Lang, deed me af en toe aan Indiana Jones denken, maar tegelijk zit het vol met historische feiten die ik niet kende, maar bij nakijken (wikipedia en zo) kwam ik ze allemaal tegen. Hoop research en interessante vondsten maken dit een geweldig verhaal.
- Wat een afsluiter voor de overigens bijzonder goede EdgeZero bundel, petje af. Dit is zo’n verhaal dat je bijblijft. Hopen dat we nog vele jaren EZ bundels tegemoet mogen zien.
-
Mooi avonturen verhaal. Ik herken me wel in Ronald en Jan.
- Ik heb dit verhaal drie keer herlezen om alles goed in me op te nemen. Dit is er zo een waar je bij elke herlezing weer nieuwe dingen ontdekt. Dat kom ik niet zo vaak tegen bij Nederlandse SF, dus best bijzonder.
- Ik heb dit verhaal met plezier gelezen. Het idee van een bibliotheek vol verboden boeken, boekenrollen en kleitabletten op Antarctica is leuk bedacht. Het verhaal leest vlot weg. Fijne vertelstem. Ik ben nu wel benieuwd hoe de bibliotheek daar is gekomen, want het is duidelijk niet door mensen gemaakt. Ik ben ook benieuwd waar Nicodaemus naartoe is geflitst. Ik vermoed dat hij buiten de bibliotheek meteen tot stof vergaat, omdat de ruimte hem op magische wijze zo lang in leven hield. Buiten werkt dat niet.
6de plaats – Tribunaal, Mike Jansen & Maarten Luihoven
- Space opera met een flink Star Trek gehalte. Je moet er van houden, maar dat zit bij mij wel goed. Voor mij met stip op 1.
- Goed geschreven verhaal, je ziet de ruimtevloot bijna voor je. Interessant hoe de mensheid zich uiteindelijk toch ontworstelt aan een duistere invloed.
- Groot, groter, grootst, ik mag die verhalen wel waar zonnen exploderen en de helden bijna meer dan menselijk lijken. In dit verhaal werd ik niet teleurgesteld.
7de plaats – Bloed in de sneeuw, Eowen Valk
- Het verhaal boeide mij. Ik wilde het in één ruk uitlezen om te weten hoe het zou eindigen. Het had een verrassende plot.
- De sfeer en de mythische elementen doen het voor mij in dit spannende verhaal.
- Heel mooi en verrassend einde.
- Ik heb ooit in Lapland rond getrokken en vind de setting erg te herkennen. Ik waan me direct weer in Finland terug in een lavvu en heb ook een ceremonie met een sjamaan meegemaakt. Het verhaal in deze setting vind ik erg aansprekend.
8ste plaats – Heathcliff’s ronde, Wendy Torenvliet
- Een heerlijk verhaal dat zich afspeelt in een verpleeghuis. Een nieuwe levenslustige bewoonster volgt een kat op zijn nachtelijke ronde en ontdekt dat er iets vreemds gaande is. Het einde bracht een brede grijnslach op mijn gezicht.
- Vampier baas boven baas middels kat. Leuk concept, sterke setting, goed uitgewerkt.
- Een mooi verhaal. Goed geschreven, goed gecomponeerd, sfeervol. De subtiele twist aan het einde verraste me, al vond ik daarna dat ik het had kunnen weten. Dat zijn de beste twisten.
- Wat als een soort mysterie begint, ontaardt in een vampierverhaal. Niets oubolligs, gewoon een goede, stevige vertelling.
- Ik had een heel helder beeld bij de kat in dit verhaal. Het is een intrigerend beeld hoe de lieflijkheid van een kat en de nare waarheid van de dood hier samenwerken. Het einde is goed verrassend – en bij het terugdenken blijkt dat je toch genoeg puzzelstukjes hebt gekregen om deze waarheid al te raden.
9de plaats – De wachtkamer, Frank Roger
- Tijdreizen, alternatieve tijdlijnen, tijdagenten, je zou denken hoe cliche, maar de schrijver weet er een mooi geheel van te maken.
- Het leest als een tijdreisverhaal, maar het ‘ethisch zelfmoord’ concept is best huiveringwekkend.
- Hoe het fout kan gaan met het uitwissen van personen uit de geschiedenis als je de persoon uitwist die personen uitwiste. Krijg daar je hoofd maar eens omheen.
gedeeld 10de plaats – Poes haat, Anaïd Haen
- De schaduwversie van de teddybeer als reddende engel. Een heerlijk humoristische evil plushie origin story.
- Poe nu eens van een hele andere kant (zijn furry kant) bekeken. Absurdistisch, vermakelijk en lekker gemeen, heerlijk.
- Als Winnie de Poeh fan ben ik geschokt door dit brute verhaal. Maar wat een verhaal, petje af.
gedeeld 10de plaats – Glazen tellen, Debby Willems
- Een huiveringwekkend horrorverhaal over een familievloek dat op een juiste manier iets onontkoombaars heeft…
- De gruwel van een soort overerfbare demon die je tot zelfmoord probeert te drijven. Gruwelijk goed.
- Goeie horror, van psychologisch naar bovennatuurlijk en weer terug. Topverhaal.
gedeeld 12de plaats – De doorbraak, Anaïd Haen & Django Mathijsen
- weer een mooi doorvoeld verhaal met netjes verwerkte tijdreisconseqeuenties.
-
Ik houd van de verhalen van Anaid en Django – ze weten altijd de juiste snaar te treffen, zijn goed leesbaar en persoonlijk ben ik een sucker voor goed geschreven tijdreisverhalen <3
- Leuk tijdreisverhaal, met een mooie conclusie.
- Het thema is niet helemaal meer van deze tijd, namelijk tijdreizen, maar het verhaal is des te smakelijker.
gedeeld 12de plaats – Gratie voor de Vaas van de Krijgsmaagd, Jaap Boekestein
- Een echte Boekestein, met een avontuur van zijn huidige favoriete science fiction schelm. Altijd fijn om te lezen en zo mijn top drie in.
- Ik volg de avonturen van Sergio von Luhfthoven al een tijdje en elke keer verrast de schrijver me met nieuwe avonturen. Ga zo door.
14de plaats – De schone slaapster symfonie, Django Mathijsen
- Een weergaloos verhaal met veel diepgang en een bijzondere sfeer.
-
Verhalen waarin muziek centraal staat, trekken al snel mijn aandacht. Dit heeft ook een sterk en verrassend einde, dat heel lang blijft hangen. De beelden uit dit verhaal blijven op je netvlies staan.
- Ooit al eens gelezen in een grijs verleden, vond het toen al een mooi verhaal. Herlezen was bepaald geen straf.
15de plaats – De vervanger, Michael Blommaert
-
Mooi mysterieus verhaal. Mooie beschrijving van natuur scenes
- Veenhorror op zijn best. Daar in Drenthe gebeuren toch maar rare dingen.
16de plaats – De vis, Jan J.B. Kuipers
- Perfect verhaal, waarin alles in evenwicht is; de personages, de algemene sfeer, de gebeurtenissen. Alles is ingehouden, maar de realiteit klauwt diep, en in het leven wordt zelfs de magie grauw en hopeloos. La condition humaine, en niet alleen in Zeeland.
- Wat een vreemde wereld is ons kleine Zeeland toch. In een bijzonder eloquent verhaal neemt de schrijver ons mee in bizarre gebeurtenissen rond… een porceleinen vis. Heerlijke taal, heerlijk verhaal.
17de plaats – Achter in de tuin 15.07, Dick van der Bij
- Een van de verhalen die ik in Poe in de polder ook goed vond, blij die in de bundel terug te zien.
- Enerzijds een absurd gegeven, maar de stelligheid waarmee het verhaal verteld wordt, maakt dat je doorleest en meegaat in de belevenissen van de hoofdpersonen.
- Een vreemde gebeurtenis ontvouwt tot een bizarre invasie en leidt uiteindelijk tot een nog bevreemdender slot. Ik kan niet zeggen dat ik alles snapte wat er gebeurde, maar ik werd er wel door gegrepen.
18de plaats – Hout hakken, Maarten Luikhoven
- Kort maar krachtig. Op en top magisch realisme in klein formaat.
- Een interessante, goed vertelde metafoor voor het vagevuur of de hel, als ik het wel heb. Bijzonder verhaal.
19de plaats – Gesynchroniseerde bezieling, Paul van Leeuwenkamp
- Eerst dacht ik: waar gaat het heen? Dat werd al snel duidelijk en hoewel het verhaal traag is, wil je toch verder lezen en de clou die mag er zijn.
-
Dit verhaal gaat ergens over. Knap hoe de dagelijkse ICT-werkelijkheid van het ontwikkelen en vooral ook het opleveren van nieuwe applicaties in een kostenbepaalde markt-economie tot op goddelijk niveau wordt geprojecteerd.
20ste plaats – De verdwenen vrouw, Laura Scheepers
- Droevige whodunnit en een ghost story a la Poe combineert tot dit verhaal. Je kunt je inleven in de situatie, maar ik raad het af.
- Normaal niet zo van de gedichtjes, maar hier paste het wonderwel.
- Mooi debuut in EdgeZero jaarbundel, ik hoop op meer verhalen.
Gedeeld 21ste plaats – De glimlachende dode, Guido Eekhaut
- Een alledaags verhaal over een dode. Die praat. Daarna ging het snel bergafwaarts. Prima verhaal, af en toe smakelijk gelachen.
- Eekhaut schrijft altijd van die mooie volzinnen. Net niet mijn top 2 gehaald, maar zeker de moeite waard.
Gedeeld 21ste plaats – Op de wadden waait het altijd, Rick Vermunt
- Mooi en ontroerend verhaal. Net bevreemdend genoeg om ‘he wat?’ te zeggen.
- De hoofdpersoon ziet dingen. Of niet. Maar ook al zijn het misschien maar herinneringen, voor de hoofdpersoon leven ze. Mooi verhaal.
23ste plaats – Madeliefje, Hay van den Munckhof
- Met een brede grimlach gelezen, kort maar krachtig en lekker donker.
- Ik vind die korte verhaaltjes van Hay altijd erg smakelijk. Misschien moet hij eens een bundel met flashverhaaltjes doen.
24ste plaats – I’ll fly with you, Isabelle Plomteux
- Een verhaal dat me raakte, op het randje van de realiteit, mooi geschreven.
Uitslag en selectie juryronde
5 september 2022
De jury is eruit. Onderstaand de waardering voor de diverse verhalen, waarbij in groen is aangegeven welk verhaal doorgaat. In bruin de verhalen die niet in de bundel komen, in de meeste gevallen van auteurs die al eerder met een verhaal geselecteerd zijn.
Er zijn twee criteria voor selectie: Een minimale score van 15.00 punten en een woordaantal tussen 90.000 en 100.000 voor de bundel. De onderstaande lijst voldoet hieraan.
Rang | Titel | Auteur(s) | # | punten | #woorden |
1 | De bron | Mike Jansen | #010 | 20.60 | 9500 |
2 | Ruimtesteden twinkelen niet | Tais Teng | #038 | 19.60 | 2000 |
2 | Tribunaal | Mike Jansen & Maarten Luikhoven | #019 | 19.60 | 3000 |
4 | Gratie voor de Vaas van de Krijgsmaagd | Jaap Boekestein | #003 | 19.10 | 1488 |
4 | De Erfgenaam | Mike Jansen | #011 | 19.10 | |
6 | De schone slaapster symfonie | Django Mathijsen | #088 | 19.00 | 5200 |
6 | Poes haat | Anaid Haen | #090 | 19.00 | 2278 |
8 | Geen weerstand | Kelly van der Laan | #059 | 18.60 | 5200 |
9 | De imperfecte oplossing | Mike Jansen | #013 | 18.40 | |
10 | De doorbraak | Django Mathijsen & Anaid Haen | #092 | 18.30 | 8709 |
11 | Hout hakken | Maarten Luikhoven | #022 | 18.10 | 800 |
11 | De vervanger | Michael Blommaert | #024 | 18.10 | 1800 |
11 | De Vis | Jan JB Kuipers | #056 | 18.10 | 4000 |
11 | Het diepteplan | Mike Jansen | #016 | 18.10 | |
15 | De glimlachende dode | Guido Eekhaut | #006 | 17.90 | 2680 |
15 | OP DE WADDEN WAAIT HET ALTIJD | Rick Vermunt | #068 | 17.90 | 2000 |
17 | Genoeg is genoeg | Mike Jansen | #015 | 17.80 | |
17 | Hund | Mike Jansen | #017 | 17.80 | |
17 | Heathcliffs ronde | Wendy Torenvliet | #061 | 17.80 | 6300 |
20 | Wachtkamer | Frank Roger | #047 | 17.40 | 1600 |
21 | Ontsnappingspoging | Johan Klein Haneveld | #032 | 17.30 | 1543 |
21 | Madeliefje | Hay van den Munckhof | #096 | 17.30 | 1200 |
23 | Glazen tellen | Debby Willems | #067 | 17.20 | 4000 |
24 | De verdwenen vrouw | Laura Scheepers | #104 | 17.10 | 3000 |
25 | Oersoep | Mike Jansen | #018 | 16.80 | |
26 | ACHTER IN DE TUIN 15.07 | Dick van der Bij | #097 | 16.70 | 4000 |
26 | De godmachine | Mike Jansen | #012 | 16.70 | |
26 | Het water kruipt waar het niet gaan kan | Kelly van der Laan & Wendy Torenvliet | #060 | 16.70 | 9764 |
29 | De Zwarte Spiegel van Claude Lorraine | Tais Teng | #036 | 16.60 | |
30 | Het Verlangen naar de Rust van Thuis | Jaap Boekestein | #002 | 16.40 | |
31 | Gesynchroniseerde bezieling | Paul van Leeuwenkamp | #042 | 16.20 | 5899 |
31 | Nog een kus | Frank Roger | #044 | 16.20 | |
33 | De Gaten | Johan Klein Haneveld | #026 | 16.00 | |
34 | Delven op Oud-Drendor | Jaap Boekestein | #004 | 15.90 | |
35 | Bloed in de sneeuw | Eowen Valk | #064 | 15.50 | 3940 |
36 | I’ll fly with you | Isabelle Plomteux | #081 | 15.40 | 2112 |
37 | #023 | 15.20 | |||
38 | #037 | 14.60 | |||
38 | #049 | 14.60 | |||
40 | #074 | 14.30 | |||
41 | #031 | 14.10 | |||
42 | #100 | 14.00 | |||
43 | #040 | 13.50 | |||
43 | #048 | 13.50 | |||
45 | #035 | 13.10 | |||
45 | #087 | 13.10 | |||
47 | #052 | 13.00 | |||
47 | #057 | 13.00 | |||
49 | #091 | 11.60 | |||
50 | #007 | 9.80 |
Resultaat eerste ronde: 61 verhalen niet door, 50 verhalen wel door, 2 verhalen teruggetrokken ivm inzet elders.
24 juli 2022 – 08:00
Verhalen die niet doorgaan naar de volgende ronde:
#001, #005, #008, #009, #021, #025
#027, #028, #029, #030, #033, #034
#039, #041, #043, #045, #046, #050
#051, #053, #054, #055, #058, #062
#063, #065, #066, #069, #070, #071
#072, #073, #075, #076, #077, #078
#079, #080, #082, #083, #084, #085
#086, #089, #093, #094, #095, #098
#099, #101, #102, #103, #105, #106
#107, #108, #109, #110, #111, #112
#113
Verhalen die wel doorgaan naar de volgende ronde:
#002, #003, #004, #006, #007, #010
#011, #012, #013, #015, #016, #017
#018, #019, #022, #023, #024, #026
#031, #032, #035, #036, #037, #038
#040, #042, #044, #047, #048, #049
#052, #056, #057, #059, #060, #061
#064, #067, #068, #074, #081, #087
#088, #090, #091, #092, #096, #097
#100, #104
Teruggetrokken verhalen:
#014, #020
5 juni 2022 – Er zijn 113 verhalen binnengekomen.
Binnenkort verschijnt Ganymedes 22!