19 december 2024, 21:00
Het is zover, de uitslag van de publieks-jury is binnen.
Zoals elk jaar tellen we terug van het laatste verhaal tot de nummers 1 en 2.
Gewoon, lekker spannend houden.
Bij elk verhaal ook een stukje motivatie van het publiek, waarom er voor het verhaal gekozen is.
Kleine noot: Vanwege het grote aantal inzendingen heeft de organisatie besloten de gehele top 3 van een trofee te voorzien. Ze zijn onderweg.
1ste Babbelaar – Rob Geukens
- Een gedetailleerde en sfeervolle weergave van een overstroomd Brussel. Geukens weet personages tot leven te brengen in een meeslepende setting.
- Sterkste verhaal, mooie sense of place.
- Wat mij betreft het hoogtepunt uit ‘SF in de polder’ en ook hier. Ik ben door dit verhaal fan van deze auteur geworden. Hij weet de locatie waar het verhaal zich afspeelt (een overstroomd Brussel) gedetailleerd en liefdevol op te roepen en zijn hoofdpersoon brengt hij echt tot leven. Het slot is heel sterk zonder alles voor de lezer uit te spellen. Topverhaal.
- Ik was toevallig vorige week in Brussel – gelukkig (nog) niet overstroomd) – en merkte dat ik steeds aan dit verhaal moest denken. Kenmerk van goede SF: dat het je niet loslaat en je meer doet dan je aanvankelijk denkt.
- Uitstekend. Heel beeldend, relevante moraal, hedendaagse thematiek, goede compositie, aansprekend personage.
- Sympathieke hoofdpersoon. Subtiele maatschappijkritiek.
- Krachtig en actueel verhaal, subtiel einde. Heeft me niet losgelaten!
- Goed voorbeeld van hoe goede scifi juist iets zegt over het nu. Letterlijk meeslepend.
- Staat wat mij betreft heel ver bovenaan. Een post-apocalyptisch Brussel komt tot leven, en het einde is een geweldig voorbeeld van de kunst van het weglaten.
- Een diepgaande kritiek op en reflectie van iets onderhuids in onze hedendaagse overcommunicerende maatschappij, waar nuance en mimiek verloren gaan in de onpersoonlijke bitstromen tussen mensen.
2de De strijd om Alecs rechten – Eowen Valk
- Het thema is enorm relevant in een tijd waarin AI een steeds grotere rol speelt in onze samenleving. Het verhaal boeit van begin tot eind, met een verrassende wending waarin alles net anders loopt dan je verwacht.
- De nuance in dit verhaal vond ik erg goed. Meningen kunnen veranderen wanneer je meer te weten komt over waar je “tegen” bent.
- Zeer geloofwaardig dat dit verhaal zich in de nabije toekomst gaat afspelen.
- Mooi SF verhaal over een tegenstander van menselijke robots die tot andere inzichten komt. In dit verhaal is veel aandacht voor de emoties van het hoofdpersonage, iets dat ik in veel verhalen uit de bundel mis.
- Elk verhaal is een pareltje om te lezen maar als ik dan toch een verhaal op de eerste plaats moet zetten is het “De strijd om Alecs rechten” van Eowen Valk. Je wordt er gelijk door geraakt en valt meteen in een demonstratie die de schrijver beschrijft alsof je er tussen staat en mee demonstreert. Zelf heb ik vaker gedemonstreerd en in het verhaal voelde ik dezelfde emotie opkomen als toen ik ook demonstreerde. Volgens mij heeft de schrijver ook ervaring met demonstraties. Ook het verdere verloop van het verhaal wordt nuchter maar ook meegaand geschreven zodat je wel door wilt blijven lezen.
- Verrasend, leuk om te lezen, mooie verhaallijn.
- Na afloop had ik graag nog verder willen lezen.
- Zoveel vragen te beantwoorden wanneer dit zijn intrede zou doen. Dit verhaal zet je echt aan het denken. Goed geschreven. Het lijkt of dat ik het zelf beleef.
- Bizar om te lezen hoe AI ons leven zal gaan veranderen.
- Had graag gewild dat het verhaal nog twee keer zo lang was.
- Ik hou van de kleine schaal en de intieme weergave van hoe het is om single te zijn in een maatschappij waarin verwacht wordt dat je een relatie hebt, verder: leuke dingetjes zoals die online juwelenwinkel plus Eowen kan op een eenvoudige en heldere manier goed actiescènes neerzetten.
3de Nessa – Jasper Polane
- Moderne kijk op tijdreizen, even slim als ontroerend, zelfs liefdevol.
- Polane laat zien hoe je tijdreizen kunt verweven met een ontroerend liefdesverhaal. Het eindigt op een prachtige, hartverwarmende noot.
- Het kan nog, een origineel tijdreis-verhaal. Blijft dicht bij de emotie en staat nipt op 1 door het heel bevredigende einde.
- Als fan van Witruimte waren mijn verwachtingen hooggespannen. Polane overtreft ze met een hartverwarmend ‘klein’ verhaal.
- Mooi en sfeervol.
- Aangrijpend, emotioneel, en ook hier een briljant einde. Misschien toch Witruimte eens lezen!
- Het voelt aan als moderne SF die niet in internationale anthologieën zou misstaan. Een moderne wending aan tijdreisverhalen, maar bovendien een overtuigend liefdesverhaal en een mooi einde. Goed geschreven ook.
- Nessa is een slimme en ontroerende mix van tijdreis en liefdesverhaal. Polane weet het verhaal prachtig af te ronden.
- Dat de hoofdpersoon in dit verhaal komt vast te zitten in een andere tijd dan zijn eigen en daar toch een gelukkig leven probeert op te bouwen vond ik er mooi om te lezen.
- In een setting die me vaak niet ligt, schrijft Jasper een verrassend liefdesverhaal. Warm en echt.
4de Loreley – Jan J.B. Kuipers
- Loreley van Jan J.B. Kuipers speelt zich af op een riviercruise die op weg is naar de Loreley-rots, waar de herrezen nimf met haar gezang schepen vernietigt. De expeditie, geleid door Dr. Feisten, probeert met een muzikale therapie de bovennatuurlijke krachten van Loreley te beteugelen. Terwijl de crew twijfelt aan de wetenschappelijke uitleg van hun leider, blijft de dreiging van de nimf sterk aanwezig. De mythologische en psychologische thema’s vermengen zich tot een verhaal dat treffend reflecteert op de verhouding tussen werkelijkheid en projectie. Erg meeslepend.
- Biedt een krachtige mengeling van mythe en wetenschap, met een duistere dreiging die voelbaar blijft. Kuipers weet spanning op te bouwen tot het einde.
- Eén woord: onheilspellend.
- Kuipers verweeft mythologische en psychologische elementen tot een verhaal vol spanning en mysterie. De sfeer blijft je bij.
- Het mythische Loreley geeft maar weer aan welk een variatie in sf en fantastiek er is in Nederland.
- Prachtig en briljant, In de alternatieve geschiedschrijving van de wetenschap ook hedendaags relevant.
- Echt een ‘Modern myth’! Intrigerend van begin tot eind.
- Niemand schrijft zo prachtig barok in Nederland als Jan. Dit verhaal blinkt uit in fraaie details die perfect passen in deze weirdo-alternatieve geschiedenis gezet rond de meanderende Rijn. Uiterst Germaans, vol boeiende invalshoeken. Het grijpt je vast en ondanks het hoogpolige taalgebruik blijft het altijd (uitdagend, maar) zeer leesbaar. Alles klopt eraan!
- Wetenschap gebalanceerd met mythologie, met een verhaal over een nimf dat je niet loslaat. De dreiging blijft voelbaar tot het einde.
- Loreley biedt een fijne mix van mythologie en suspense, waarbij Kuipers een sterke sfeer van onheil creëert, meteen al vanaf de openingsquote (Ernest Becker).
4de Sahers dans – Sophia Drenth
- In “Sahers Dans” van Sophia Drenth wordt de hoofdpersoon, gevangen en vernederd door een vijandige orde, gedwongen om in een donker doolhof te overleven. Verbonden aan een systeem waarin de vijand zijn zintuigen beheert, moet hij vechten voor zijn leven tegen dodelijke tegenstanders. Terwijl hij door het labyrint navigeert, wordt hij geholpen door een mysterieuze stem die klinkt als zijn overleden vriend Saher. Wat begint als een brute overlevingsstrijd, verandert in een poging om de orde van binnenuit te ondermijnen. Sfeervolle vertelling met een sterk kloppend hart.
- Het schetsen van een (duistere) wereld is altijd al de kracht van Drenths werk. Dit keer voegt ze er psychologische spanning en een vleugje ‘danse macabre’ aan toe.
- Ik hóórde Saher gewoon in mijn hoofd. Geeft het een sterke emotionele kern, die de brute actie rechtvaardigt.
- Een ‘mood piece’ die een page turner werd (hoewel ik het online las dus geen echte pages geturned!). Ook ik kreeg echt een band met Saher.
- Gewoon een lekker donkere en intense overlevingsstrijd!
4de De Rak’Shin van Carina – Mike Jansen
- Jansen creëert een meeslepend mysterie in de ruimte. Het verlaten oorlogsschip en de dreigende sfeer maken het verhaal boeiend.
- Complexe en onderhoudend mysterie met goed verzonnen tech. Boeiende reis!
- Jansen bouwt met De Rak’Shin van Carina een intrigerend mysterie op rondom een verlaten oorlogsschip, vol spanning en onverwachte wendingen.
- Dank Mike dat je me liet ronddwalen op dat verlaten schip. Mooi mysterieus verhaal.
- Detective-stijl, echt iets heel anders en daardoor verfrissend en verrassend. Meer van dit, graag.
- Ik ben dol op verhalen over nachtmerrie wezens, poorten naar duistere dimensies en aliens. Spannend verhaal. De scéne met het grootste nachtmerrie wezen in de troonzaal had naar mijn mening nog iets meer uitgesmeerd mogen worden met een uitgebreider gevecht op leven en dood, gewonde/beschadige hoofdpersonages. Nu konden ze te makkelijk uit het ruimteschip ontsnappen. Ondanks dat vond ik het een van de leukste verhalen uit de bundel.
- Beklemmend mysterie rondom een verlaten oorlogsschip. Sfeervol en met sterke technische details.
- Sterke punten: de wisselwerking tussen het duo (ijzersterk) – de slimme plot – het concept van de raadseling (ik hou van dingen die moeten opgelost worden) – fantastische wereldbouw, veel oog voor detail zonder dat het stoort. Ik zou graag later een bundel zien verschijnen met allemaal avonturen van deze Raadselaars!
7de De laatste kuil – Charles van Wettum
- Een fascinerende verkenning van de verre toekomst, waarin het universum langzaam uitsterft. Van Wettum maakt het verhaal spannend en intellectueel uitdagend.
- De dood van alles, in de ruimste zin des woords. Knap hoe zo’n groot thema zo menselijk blijft.
- Ambitieuze far-future ideeënkunst
- Bevreemdend, in de beste zin des woords. Wettum zoekt letterlijk en figuurlijk grenzen op.
- Het meest ambitieuze verhaal van de bundel, over – toe maar! – het sterven van het universum. En toch blijft dat spannend en zelfs toegankelijk te noemen.
- Van Wettum brengt een fascinerende verre toekomst tot leven. Wat blijft er over van het universum en van ons?
- Neemt je echt mee in z’n universum – en naar het einde van het universum zelfs! Een gewaagd concept, meesterlijk verkend.
- Échte harde SF, gesitueerd in een wereld die nauwelijks herkenbaar is. Uitstekend uitgewerkt via stijl en woordkeuze. Bevreemdende en toch ergens menselijke sfeer. Een heel consistent verhaal met op het eind (wat mij betreft toch) een verrassing. Wat mij vooral aantrekt hier, is dat dit verhaal zo anders is en de auteur inhoudelijk en stilistisch durf toont.
7de Helwereld – Eowen Valk en Mike Jansen
- Ik hou van SF-horror en lees heel graag dit soort verhalen
- Hoe een noodlottige ruimtereis door samen te werken toch nog hoop geeft op een veilige terugkeer.
- Ik laat de TG Hollandia aan mij voorbij gaan, mocht hij nog eens op reis gaan. Gelukkig is er altijd nog de zuurkool met worst. Leuk geschreven.
- Geen ruimtetoerisme voor mij…
- Je bent snel in dit verhaal bezig met de vraag, hoe loopt dit af. En dat is zeer verrassend.
- Een tot in de finesses beschreven griezelige zeer futuristische ramp die je zo zou kunnen overkomen maar je hoopt deze nooit te overkomen.
- Heel spannend verhaal over overleven op een ijsplaneet en duistere entiteiten.
- Hoewel het de naam Helwereld draagt ,kreeg ik het door de beeldende stijl het zelf erg koud.
- De spanning wordt meesterlijk opgebouwd en het slot geeft een onverwachte, maar briljante twist. Een verhaal dat blijft hangen!
9de Ondergronds – Johan Klein Haneveld
- In Ondergronds ontmoeten we Ferdi, een man die zich in een toekomstig dystopisch landschap aansluit bij een geheime ondergrondse beweging die zich verzet tegen de heerschappij van AI’s en grote bedrijven. Tijdens clandestiene bijeenkomsten delen ze kunst en muziek, vrij van de beklemmende controle van algoritmen. En dan volgt een twist die naast gevat, ook alles in een thematisch sterk satirisch daglicht plaatst. Hoogstaand verhaal.
- Ondergronds is een ironisch moraliteitsstuk.
- Ik moest hardop lachen om de vondsten van Johan Klein Haneveld. Maar zijn boodschap is eigenlijk best somber. Knap gedaan. Deed ook denken aan “Pake Polok”, favo van een paar jaar geleden.
- Akelig goed beschreven realistisch dystopisch toekomstbeeld. Soms onverwachte humor. IJzersterk einde.
- Een heus parabel over AI. De lekker smerige details kon ik ook wel waarderen!
- Een krachtig én grappig dystopisch verhaal over verzet en creativiteit.
- Een grimmige toekomst luchtig benaderd! Eens met de onderliggende boodschap: als creativiteit en vrijheid onderdrukt worden, is kunst dé vorm van verzet.
10de Wat Moeten Wij Met De Wolf – Roderick Leeuwenhart
- Zeer origineel verhaal. Goed en vlot geschreven (grotendeels overtuigend vanuit een wolf!). Het ‘actuele’ verhaal is goed opgebouwd, alleen het slot had wat mij betreft weggelaten kunnen worden omdat de uitleg voor de bezoekers weinig toevoegt.
- Uitstekend geschreven, uitstekend gecomponeerd, en hedendaagse problematiek met een intrigerende toekomst. De techniek staat voor niets! In ieder geval niet wanneer Roderick er over schrijft.
- Roderick toont opnieuw aan een van onze beste SF-schrijvers te zijn, die inspeelt op actuele problematiek, vanuit een wetenschappelijke insteek (hier het ‘wood wide web’, de schimmelnetwerken in de bosbodem) en dan gecombineerd met fris, overdacht taalgebruik. Dit verhaal staat als een huis.
- Maatschappelijk relevant verhaal, over mensen die proberen een wolf slimmer te maken en zich te laten conformeren. Maar een slimmere wolf, laat zich niet zomaar pakken. Verrassende wendingen, die me lieten glimlachen.
10de De Extractie – Frank Roger
- het enige verhaal ooit waar ik fysiek ongemakkelijk van werd
- Als gepensioneerde tandarts sprak dit verhaal mij uiteraard geweldig aan.
- Ik voel me alsof ik in de tandartsstoel lig en ook een tand of kies moet laten trekken. Erg eng allemaal en ik ben al erg bang voor de tandarts dus een slapeloze nacht gehad.
- Ach, neen! Ik denk dat ik nog nooit zo hard (ongemakkelijk, licht hysterisch) heb moeten lachen om een verhaal. Frank weet perfect het gevoel te grijpen van een tandartsbezoek dat misgaat, waarbij de arts zijn ongerustheid niet wil laten merken en de patiënt lijdzaam toekijkt hoe de ingreep escaleert. Wanneer dat eerste stuk kaak eruit gaat, krijg je al een donkerbruin vermoeden dat dit volledig uit de hand zal lopen en ach neen, zo geschiedt ook.
- Na zo’n verhaal ben ik blij dat ik niet binnenkort naar de tandarts hoef. Mooie fantasie.
- Humor! Je ziet het bijna gebeuren. Een tandarts die onverschrokken doorgaat met zijn werk. Ik heb er hardop om gelachen.
- Gatverdamme, wat een gruwel! Een verhaal waar ik lichamelijk misselijk van werd. Zo’n akelig rotverhaal dat het wel op 1 moest komen. Het liet gewoon de duidelijkste indruk na.
12de De Gourmand – Pan Robinson
- Hier spreek ik even als jurylid. Bij elke nieuwe lezing wist het verhaal me meer te overtuigen. In de eerste ronde vond ik er echt weinig aan. (Ik las toen wel enkel de eerste drie bladzijden.) Nu spreek ik puur als lezer en schrijver: mooi vertelperspectief. Lijkt superorigineel, maar heb zoiets wel al een paar keer gelezen. (Helpt niet dat ik ooit zelf een verhaal vanuit kattenperspectief schreef, afgewisseld met dat van het baasje.) Maar wat Pan heel sterk doet, is dit perspectief erg natuurlijk laten overkomen. De kat is de observator: nooit storend aanwezig, maar wel degelijk aanwezig in het verhaal. Dit is technisch uitstekend uitgewerkt door aan het eind van ieder stuk de kat wat te laten doen, zelfs al is het iets klein. (Deze techniek moet ik onthouden.) Onvergetelijk: het portret van de gulzigaard. De beschrijvingen zijn verder rijk en beeldend. Heel af en toe zit er een kromme zin in het verhaal, maar over de hele vertelling gezien is de stijl fraai. De uitwerking van het plot voelt logisch aan en toch niet voorspelbaar. Het einde in twee trappen was erg goed. Wetende dat Pan nog jong is, vind ik dat vooral verhaaltechnisch heel sterk.
- Ik ben gesteld op Lotus, de sprookjesachtige sfeer en het mengsel van een fabel met onze vaderlandse geschiedenis.
- Gave vertelling die geschiedenis, sprookjes en misschien zelfs een tikje Mythos tot een geheel verweeft, mooie uitwerking, veel aansprekende details die het verhaal tot leven brengen.
13de Uitverkoren in de modder – Django Mathijsen
- Toevallig net een nonfictie boek gelezen over (illusie van) vrije wil en daarop vormt dit verhaal een perfecte aanvulling.
- Heeft mij doen nadenken over vrije wil, intelligentie, leven. Niet slecht voor een korte thriller!
- Filosofie (over vrije wil dit keer) in de fantastische vorm, zoals we Mathijsen kennen. Maar dit is echt Django unchained, wat mij betreft!
- Mathijsen stelt grote vragen over wat bewustzijn is, en doet dat met diepgang en de nodige spanning.
- Een prachtige mix van SF en filosofie. De strijd tussen intelligentie en natuur zat vaker in deze bundel, maar werd nergens zo elegant en vlot verteld.
14de Vorpalzwaarden en de Zee der Tranen – Tais Teng
- Achter deze wat matige titel (een van Tais’ mindere, dat mag ik zeggen) gaat een zeer goed verhaal schuil. Eentje die het zoals altijd verrukkelijke schrijfwerk van de schrijver combineert met een slimme hommage aan zowel Alice in Wonderland als de Sherlock Holmes-verhalen. En daar tegelijk iets heel eigens mee doet, in wat de aanloop naar de eerste wereldoorlog blijkt. Vol fijne verrassingen en nét een randje van literaire gelaagdheid, waardoor het zijn andere verhalen in de bundel overstijgt. (Hij zal gruwelen als hij dit commentaar leest.)
- Een goede, luchtige, grappige en vrolijke mix van Alice in Wonderland en Sherlock. Beeldend geschreven en vol energie zoals alleen Tais Teng dat kan.
15de (gedeeld) Wisselkind Laura Scheepers
- Boeiend en spannend geschreven.
- Een bijna sprookjesachtig verhaal en een ontmoeting met mythologische wezens die nu eens niet slecht afloopt.
15de (gedeeld) Zoutwaterleidingen – Peter Kaptein
- Prachtig. Sfeervol en kleurrijk verhaal over een jongeling die sympathie opwekt. Een wereld die eigenlijk op zichzelf staat; toch vooral een niet te ver verwijderde toekomst. Het karma gedoe (hier zonder hoofdletter) is wat vaag, maar dat speelt in dit verhaal geen belangrijke rol.
- Het is niet eenvoudig om een whodunit/crime verhaal in een SF-context te plaatsen en het daarbij *origineel* te houden. Dat lukt hier perfect omdat het verhaal focust op een (min of meer) ‘innocent stander by’. De backstory die de HP krijgt is heel gedetailleerd, compleet geloofwaardig en vooral ook plotrelevant. Verder beviel mij het feit dat de familierelaties en de geaardheid van de HP zo treffend geschetst werden. Ook knap: het inzoomen op de hopeloosheid van de situatie voor de HP, en dit door perfecte weergave van de meedogenloosheid van zijn tegenstander(s). Het onverwachte (!) happy end voelde voor mij aan als een vreugdevolle ontlading. Ten slotte: ik heb het voor de schrijfstijl. (Maar ik apprecieer veel stijlen.)
15de (gedeeld) De doorbraak – Ard Walburg
- Goed gruwelijk. Sommige scènes speelden dagen later nog in mijn hoofd.
- Grappig en goed geschreven verhaal, waar je langzaam ingetrokken wordt. Het houdt de aandacht daarom goed vast. Ik moet grinniken om de subtiele grapjes die erin zitten.
15de (gedeeld) De dag voor de Vergroening – Tais Teng en Roelof Goudriaan
- Erg goed en was een van mijn favoriete verhalen.
- Het verhaal zet een dystopische wereld neer waar mens en buitenaards wezen botsen. De spanning en intrige blijven voelbaar.
- Dit verhaal combineert sci-fi met dystopische spanning, waarin menselijke overlevers onderhandelen met buitenaardse krachten. Een intrigerende en dreigende setting.
- Teng en Leeuwenhart schetsen een megalomaan plot van een stel anderlingen om de werelden van het zonnestelsel van de mensheid af te troggelen. Vol met slimme vondsten en over-the-top technologie.
- Heerlijk geschreven verhaal, gevuld met de bizarre technologie van Teng en de plotbouw van Leeuwenhart, een gave combinatie.
20ste Wat ik het gruwelijkste wil – Paula Sheperd en Edward van Egmond
- Dit zit precies op het snijvlak dat mij interesseert. SF, urban fantasy en ook sterk geworteld in de (digitale) samenleving. Het zorgt voor een goede spanning in het verhaal en een nieuwsgierigheid naar wat er verder gaat gebeuren.
- Heerlijke twilight zone horror met referentie aan een van mijn favoriete schrijvers.
21ste Het meisje dat een mens wou zijn – Ruben De Baerdemaeker
- Gewoon een knap gemaakt verhaal!
- Een mooi verhaal over een A.I. op zoek naar haar eigen identiteit, dat doet denken aan de robotverhalen van Asimov. De ontwikkeling die ze doormaakt vond ik heel geloofwaardig. Alleen jammer van het slot, dat m.i. overbodig is.
22ste Hongerig vuur – Kelly van der Laan
- Een pakkend verhaal vol grote thema’s met een mooie, emotionele lading die het weer heel klein maakt. Mooi geschreven.
23ste De vuurdichteres – Mike Jansen en Paula Sheperd
- Spannend Fantasy verhaal dat de opmaat lijkt voor iets groters. Wat ik best zou willen lezen.
24ste (gedeeld) Nix – Guido Eekhaut
- Een mooi verhaal over de laatste mens, poetisch bijna en de vraag is: zijn onze ‘kinderen’ uiteindelijk beter dan wij?
24ste (gedeeld) De duivelskelk en het plakkaat van de ware vorsten – Jaap Boekestein en Tais Teng
- Geweldige over-the-top fantasy van deze getalenteerde schrijvers, vol met vondsten en een grote ideeenrijkdom en een zeer bevredigend slot.
24ste (gedeeld) Het Reservaat – Karel Smolders
- De tegenstelling tussen de bijna gemechaniseerde en de meer natuurlijk ingestelde mens kan niet groter worden in dit futuristische liefdesverhaal. Het loopt gelukkig goed af.
24ste (gedeeld) Hoe de Laaglandse Moerasdraak van de ondergang werd gered – Laura Scheepers en Edward van egmond
- Ik heb goed gesmuld van dit bijna kolderieke verhaal met draken en gooische kakmadammen en corpsballen. Hoe verzin je het.
28ste De glimlach van de priesteres met de schaal – Jaap Boekestein
- Sergio verhalen doen het altijd goed bij me. Ook deze was weer fijn.
29ste (gedeeld) De ijsdraak – Maarten Luikhoven
- Fantasy, nee toch SF. Met wat humor en goed geschreven, voor mij top 3.
29ste (gedeeld) Eindstrijd – Maarten Luikhoven en Paula Sheperd
- Harde SF, politiek/dystopisch tintje, goed beschreven wereld, prima verhaal
De jury heeft alle 74 verhalen volledig gelezen en beoordeeld. Onderstaand de jury-uitslag voor de longlist en meteen de selectie van verhalen voor de nieuwe EdgeZero bundel die nu op korte termijn zal gaan verschijnen. Dankzij onze sponsors hebben we dit jaar ruimte voor bijna 50% extra woorden (zo’n 130k ipv 90k), dus we hebben zoveel mogelijk verhalen van individuele auteurs of koppels opgenomen. Felicitaties aan alle dertig geselecteerden. Een mooi detail is overigens dat er vrijwel geen mindere verhalen waren en dat de jury daardoor relatief hoge scores heeft toegekend. De cutoff is daardoor op 9.500 gezet en alles daarboven kwam in aanmerking voor selectie.
5 september 2024
Plaats | ID# | Titel | Auteur | jury-score | #woorden |
1 | #005 | De Rak’Shin van Carina | Mike Jansen | 13.3000 | 9120 |
2 | #212 | Wat Moeten Wij Met De Wolf & Hoe Maken Wij Van Hem Een Nederlander? | Roderick Leeuwenhart | 12.5417 | 4806 |
3 | #151 | De laatste kuil | Charles van Wettum | 12.0167 | 3463 |
4 | #077 | Nessa | Jasper Polane | 11.9583 | 5338 |
5 | #193 | Loreley | Jan J.B. Kuipers | 11.8417 | 4638 |
5 | #123 | De Venus van je dromen | Tais Teng en Roderick Leeuwenhart | 11.8417 | 9501 |
7 | #002 | De gezant | Mike Jansen | 11.7833 | |
8 | #154 | Sahers dans | Sophia Drenth | 11.7250 | 1754 |
8 | #001 | De chiraliteit van ons thuis | Mike Jansen | 11.7250 | |
10 | #125 | Vorpalzwaarden en de Zee der Tranen | Tais Teng | 11.6083 | 5037 |
11 | #063 | Ondergronds | Johan Klein Haneveld | 11.4917 | 1952 |
12 | #215 | De NEED | Roderick Leeuwenhart | 11.4333 | |
13 | #003 | De laatste monnik in Snaeland | Mike Jansen | 11.2583 | |
14 | #185 | Wisselkind | Laura Scheepers | 11.2000 | 2132 |
15 | #006 | De schaduwen van Achernar | Mike Jansen | 11.1417 | |
16 | #029 | Hongerig vuur | Kelly van der Laan | 11.0250 | 4780 |
16 | #309 | Zoutwaterleidingen | Peter Kaptein | 11.0250 | 7347 |
18 | #089 | Nix | Guido Eekhaut | 10.9667 | 2986 |
19 | #038 | De duivelskelk en het plakkaat van de ware vorsten | Jaap Boekestein en Tais Teng | 10.8500 | 6986 |
19 | #004 | De laatste vlucht van Millicent | Mike Jansen | 10.8500 | |
21 | #010 | Deus in Machina | Mike Jansen | 10.7333 | |
21 | #205 | Het Reservaat | Karel Smolders | 10.7333 | 4874 |
21 | #122 | Vriendin voor één nacht | Tais Teng | 10.7333 | |
24 | #053 | De Extractie | Frank Roger | 10.6167 | 2147 |
25 | #012 | Helwereld | Eowen Valk en Mike Jansen | 10.5583 | 7884 |
25 | #014 | Hoe de Laaglandse Moerasdraak van de ondergang werd gered | Laura Scheepers en Edward van egmond | 10.5583 | 2999 |
27 | #282 | De doorbraak | Ard Walburg | 10.5000 | 4920 |
27 | #017 | Mater Nihil | Mike Jansen | 10.5000 | |
29 | #194 | De Gourmand | Pan Robinson | 10.4417 | 6933 |
29 | #310 | Karma | Peter Kaptein | 10.4417 | |
31 | #295 | Uitverkoren in de modder | Django Mathijsen | 10.3833 | 2289 |
32 | #035 | De glimlach van de priesteres met de schaal | Jaap Boekestein | 10.3250 | 1380 |
32 | #161 | De strijd om Alecs rechten | Eowen Valk | 10.3250 | 7328 |
34 | #090 | Een Huisgod in Blauw | Guido Eekhaut | 10.2667 | |
34 | #013 | Het diepteplan | Mike Jansen | 10.2667 | |
34 | #015 | John & son. Verdelgers | Mike Jansen | 10.2667 | |
34 | #033 | Welkom in het Huiselijke Paviljoen, Sergio Gladprater | Jaap Boekestein | 10.2667 | |
34 | #055 | Het meisje in koffiebar Fata Morgana | Frank Roger | 10.2667 | |
34 | #105 | Babbelaar | Rob Geukens | 10.2667 | 5788 |
40 | #120 | De dag voor de Vergroening | Tais Teng en Roelof Goudriaan | 10.2083 | 4098 |
40 | #130 | Wat ik het gruwelijkste wil | Paula Sheperd en Edward van Egmond | 10.2083 | 2189 |
42 | #129 | De ijsdraak | Maarten Luikhoven | 10.1500 | 2004 |
42 | #020 | Perron zeven | Mike Jansen | 10.1500 | |
44 | #007 | De Sentinel | Mike Jansen | 10.0917 | |
45 | #224 | Botbreuken voor meneer Stevens | Sophia Drenth | 10.0333 | |
46 | #008 | De Vliegen en de Hollander | Laura Scheepers en Edward van Egmond | 9.8583 | |
46 | #192 | Macha’s lans | Jan J.B. Kuipers | 9.8583 | |
48 | #050 | De man die eendollarmeisjes verzamelde | Frank Roger | 9.8000 | |
48 | #009 | De vuurdichteres | Mike Jansen en Paula Sheperd | 9.8000 | 2870 |
48 | #023 | Tot het rode licht | Mike Jansen | 9.8000 | |
51 | #119 | Een knipmes met zeven kerven | Tais Teng | 9.6833 | |
51 | #294 | De beste aller tijden | Django Mathijsen | 9.6833 | |
53 | #011 | Eindstrijd | Maarten Luikhoven en Paula Sheperd | 9.5667 | 2731 |
53 | #269 | Het meisje dat een mens wou zijn | Ruben De Baerdemaeker | 9.5667 | 2459 |
53 | #032 | 9.5667 | |||
56 | #019 | 9.5083 | |||
57 | #145 | 9.3333 | |||
58 | #228 | 9.2750 | |||
58 | #101 | 9.2750 | |||
60 | #307 | 9.1583 | |||
61 | #275 | 9.1000 | |||
62 | #131 | 9.0417 | |||
63 | #121 | 8.9833 | |||
63 | #056 | 8.9833 | |||
65 | #243 | 8.9250 | |||
65 | #024 | 8.9250 | |||
67 | #232 | 8.8667 | |||
67 | #308 | 8.8667 | |||
69 | #036 | 8.8083 | |||
69 | #213 | 8.8083 | |||
71 | #292 | 8.0500 | |||
72 | #277 | 7.9917 | |||
73 | #196 | 7.9333 | |||
74 | #104 | 7.8750 |
In totaal zal de bundel 132.000 woorden van 30 verhalen bevatten.
De eindronde begint nu. 74 verhalen worden door de jury op rangorde geplaatst, waarna selectie voor de bundel plaatsvindt, waarbij slechts 1 verhaal per schrijver of schrijversduo kan worden geplaatst, tot een totaal van ~100.000 woorden. Doel is dit eind augustus/begin september af te ronden.
—
De uitslagen van de 2de ronde zijn binnen.
15 juli 2024 – 09:00
Wel door naar eindronde
#001, #002, #003, #004, #005, #006
#007, #008, #009, #010, #011, #012
#013, #014, #015, #017, #019, #020
#023, #024, #029, #032, #033, #035
#036, #038, #050, #053, #055, #056
#063, #077, #089, #090, #101, #104
#105, #119, #120, #121, #122, #123
#125, #129, #130, #131, #145, #151
#154, #161, #185, #192, #193, #194
#196, #205, #212, #213, #215, #224
#228, #232, #243, #269, #275, #277
#282, #292, #294, #295, #307, #308
#309, #310
Niet door naar eindronde
#016, #018, #021, #022, #026, #027
#030, #031, #034, #037, #039, #043
#047, #051, #052, #054, #059, #064
#065, #068, #069, #073, #074, #080
#081, #096, #097, #107, #126, #137
#141, #144, #146, #164, #170, #174
#175, #179, #181, #184, #200, #209
#216, #220, #226, #231, #236, #273
#284, #288, #290, #296, #299
We beginnen nu aan de 2de ronde met de verhalen die door zijn. In deze ronde wordt iets meer gelezen en dieper op de verhalen ingegaan om te beoordelen welke verhalen in de laatste ronde terecht moeten komen.
23 juni 2024 – 22:30
Verhalen door naar ronde 2
#001, #002, #003, #004, #005, #006
#007, #008, #009, #010, #011, #012
#013, #014, #015, #016, #017, #018
#019, #020, #021, #022, #023, #024
#026, #027, #029, #030, #031, #032
#033, #034, #035, #036, #037, #038
#039, #043, #047, #050, #051, #052
#053, #054, #055, #056, #059, #063
#064, #065, #068, #069, #073, #074
#077, #080, #081, #089, #090, #096
#097, #101, #104, #105, #107, #119
#120, #121, #122, #123, #125, #126
#129, #130, #131, #137, #141, #144
#145, #146, #151, #154, #161, #164
#170, #174, #175, #179, #181, #184
#185, #192, #193, #194, #196, #200
#205, #209, #212, #213, #215, #216
#220, #224, #226, #228, #231, #232
#236, #243, #269, #273, #275, #277
#282, #284, #288, #290, #292, #294
#295, #296, #299, #307, #308, #309
#310
Verhalen niet door naar ronde 2
#025, #028, #040, #041, #042, #044
#045, #046, #048, #049, #057, #058
#060, #061, #062, #066, #067, #070
#071, #072, #075, #076, #078, #079
#082, #083, #084, #085, #086, #087
#088, #091, #092, #093, #094, #095
#098, #099, #100, #102, #103, #106
#108, #109, #110, #111, #112, #113
#114, #115, #116, #117, #118, #124
#127, #128, #132, #133, #134, #135
#136, #138, #139, #140, #142, #143
#147, #148, #149, #150, #152, #153
#155, #156, #157, #158, #159, #160
#162, #163, #165, #166, #167, #168
#169, #171, #172, #173, #176, #177
#178, #180, #182, #183, #186, #187
#188, #189, #190, #191, #195, #197
#198, #199, #201, #202, #203, #204
#206, #207, #208, #210, #211, #214
#217, #218, #219, #221, #222, #223
#225, #227, #229, #230, #233, #234
#235, #237, #238, #239, #240, #241
#242, #244, #245, #246, #247, #248
#249, #250, #251, #252, #253, #254
#255, #256, #257, #258, #259, #260
#216, #262, #263, #264, #265, #266
#267, #268, #270, #271, #272, #274
#276, #278, #279, #280, #281, #283
#285, #286, #287, #289, #291, #293
#297, #298, #300, #301, #302, #303
#304, #305, #306
6 juni 2024
In totaal zijn er 308 310 verhalen ingestuurd (toch twee verhalen in de spamfolder). De jury is inmiddels druk bezig met de eerste fase van beoordeling.
11 maart 2024
Gezien het grote aantal inzendingen zo vlak na opening van de wedstrijd, ontstaat de situatie dat we een extra ronde toevoegen. Normaal is er een slushronde gevolgd door het rangschikken van de verhalen door de jury. Nu komt er waarschijnlijk een longlist waaruit de uiteindelijke selectielijst wordt gefilterd. Dit vindt plaats bij meer dan 200 ingezonden verhalen en het betekent dus dat je ronde 1 en ronde 2 door moet om in de laatste ronde te komen.